Gluren bij de Buren, drukbezocht

Gisteravond, 1 augustus, waren in het kader van Gluren bij de Buren een 160-tal belangstellenden aanwezig in het centrum van Swalmen waar door dhr. Peter Korten (van het LGOG) de avond werd ingeleid in de St. Lambertuskerk.
Na een korte bloemlezing over Swalmen en zijn historische plekken door Henri Smeets en een interessante uitleg over de historie van de St. Lambertuskerk door Wim Evers ging iedereen op pad om samen met de Swalmengidsen meer te weten te komen over enkele interessante plekken in het mooie Swalmen.

Op het Dr. Crasbornplein vertelde Piet Heijman vol enthousiasme over ‘zijn’ huisarts Dr. Crasborn.

Charles Konings had de eer om bij het Mathieu Cordang monument aan de Rijksweg de aanwezigen de verhalen te vertellen over deze uitzonderlijke ‘onbekende’ Nederlandse top-wielrenner. Ook deelde hij het verhaal over de eerste Nederlandse personenauto die gebouwd is in Swalmen door zijn naamgenoot P. Konings, bekend van de latere Machinefabriek en IJzergieterij Konings.

Bij de Brugstraat was het de beurt aan Peter van Cruchten. Uitleg over de historie van de brug, de Heilige Nepomucenus en het ‘Tolhuis’ naast de kerk waar je geen tol hoefde te betalen.

Het Meulehoes, waar Henri Smeets de geschiedenis vertelde over dit bijzondere monument dat in vroeger tijden niet alleen als molen diende maar in het dagelijkse leven van vele Swalmenaren een huishoudelijke en ook sociale functie had. Menig Swalmenaar is hier groot geworden met het uithalen van kwajongensstreken.

Terug op de markt maken we nog een rondje langs alle markante gebouwen aan de markt. Herm (van Pompe Koen) Geraedts vertelt hierover zonder de smeuige details te vergeten over de vele kroegen die Swalmen rijk was.

Na deze vermakelijke avond zochten velen nog de geopende terrassen op, om na te praten over Gluren bij de Buren. Een geslaagde en gezellige avond. Tot weerziens in Zjwame.

Gluren_bij_de_buren_2023_081